Cold Spray

Cold Metal Spray is een uniek proces

Elke maand ontdekken wij nieuwe toepassingsgebieden. Vaak in samenwerking met bedrijven of universiteiten die ons hun uitdaging voorleggen. Wij onderzoeken de mogelijkheden en komen regelmatig tot verrassende resultaten.

Cold Spray is een technologie waarmee het nu mogelijk is om zonder verhitting werkstukken van een nieuwe metallische laag te voorzien. Dit maakt dat Cold Spray aan de ene kant geschikt is voor het uitvoeren van tijdelijke of permanente reparaties en aan de andere kant geschikt is voor toepassingen in serieproductieprocessen.

De laatste ontwikkelingen laten zien dat Cold Spray ook zeer geschikt is voor additive manufacturing (3D printen). Negatieve hitte-effecten zoals spanningen en vervormingen blijven achterwege. Immers, de techniek is niet gebaseerd op het aloude ‘smelten-stollen-principe’, maar op supersonische snelheden zónder smeltproces. Cold Spray kan toegepast worden metaal, glas, keramiek en veel kunststoffen.

De techniek is uniek, innovatief en breed toepasbaar en kent twee varianten:

Al sinds 2006 is Dycomet leverancier van Cold Spray apparatuur. Alle varianten van Cold Spray hebben hun eigen toepassingsgebieden. In ons Open Laboratorium kunnen wij de verschillende technieken demonstreren. Dycomet Europe BV heeft met de verschillende Cold Spray varianten alles te bieden wat op dit moment mogelijk is.

Coldspray en milieu. Cold Spray draagt bij aan een duurzamere wereld vanwege:

⦁ Geen uitstoot van schadelijke gassen (geen verbrandingsproces)
⦁ Langere levensduur van machines en onderdelen
⦁ Efficiënt gebruik van grondstoffen (lokaal aanbrengen van functionele lagen)

Historie

Halverwege de jaren tachtig werd door wetenschappers in Rusland de ontdekking gedaan. Wanneer kleine metalen deeltjes aan een oppervlak hechten wanneer het met supersonische snelheden wordt gespoten. Deze vondst, hechting van metaaldeeltjes enkel op basis van kinetische energie, is in de loop der jaren verder onderzocht en heeft zich als technologie door ontwikkeld onder de naam ‘Cold Spray’ of Gas Dynamic Spray (GDS).
Doordat hechting van de metalen niet gebaseerd is op het aloude ‘smelten-stollen-principe’, maar op supersonische snelheden (dus zonder smelt proces!) blijven negatieve hitte-effecten zoals spanningen en vervorming achterwege! De Cold Spray technologie wordt wel beschouwd als het nieuwste lid van de ‘thermische spuit familie’, echter door deze unieke eigenschap staat ‘Cold Spray’ toch ook weer geheel op zichzelf.